overheid

Bijzondere bijstand

De meeste mensen die van een bijstandsuitkering leven zullen vast al eens van de term “bijzondere” bijstand hebben gehoord. In het kort houdt bijzondere bijstand in dat je jouw gemeente kunt vragen om bijstand voor bijzondere kosten.

Wat zijn dan bijzondere kosten? Stel, je wasmachine of gasfornuis is kapot. Dat zijn kosten die betrekking hebben op duurzame goederen die essentieel zijn voor je levensonderhoud. Andere voorbeelden zijn onder andere verhuiskosten, stookkosten maar ook de kosten voor een nieuwe bril.

Voorwaarde voor bijzondere bijstand is dat er geen andere regeling is waar jij een beroep op kan doen. De bijzondere bijstand staat dan ook los van de “reguliere” bijstand. Iedereen heeft in principe de mogelijkheid om bijzondere bijstand bij zijn gemeente aan te vragen. Het mag duidelijk zijn dat je inkomen laag genoeg moet zijn om in aanmerking te komen.

Hulp bij aanvraag

Zoals eerder vermeld is, moet je de bijzondere bijstand aanvragen bij jouw gemeente. Per gemeente kan het alleen wel verschillen in hoe de toekenning van de bijzondere bijstand is geregeld. Iedere gemeente heeft zijn eigen voorwaarden voor het toekennen van deze bijstand aan individuen.

Het kan dus voorkomen dat jouw aanvraag voor bijzondere bijstand wordt afgewezen, terwijl jij toch een goede reden hebt om voor de aanvraag in aanmerking te komen. In dat geval bevelen wij toch ten zeerste aan dat je bezwaar maakt tegen deze afwijzing.

Wij, van Sociaal Verhaal, kunnen je hierbij helpen. Sociaal Verhaal helpt jou graag met het opstellen en het indienen van het bezwaarschrift, als jouw aanvraag ten onrechte is afgewezen. Ook kunnen wij helpen om jouw bijzondere kosten op een andere manier op te lossen door andere mogelijkheden samen te bekijken.

Voor vragen of een vrijblijvende offerte, klik op de knop en vul het contactformulier in.

Bezwaar maken tegen afwijzing van uw aanvraag? Lees hier meer informatie over bezwaar maken bijzondere bijstand.

Bel mij terug!

Velden met een * zijn verplicht.