studiefinanciering

Studiefinanciering

Als student krijg je ongetwijfeld een keer te maken met de studiefinanciering. Deze lening vanuit de overheid helpt de student om financieel rond te komen tijdens zijn of haar studietijd.

Maar let op! Je kunt bovenop je lening al snel honderden euro’s extra betalen zonder dat je daar erg in hebt. Dat gebeurt wanneer je niet alles juist aanvraagt of invult.studiefinanciering

Sociaal Verhaal heeft ervaring met de “stufi” en wij weten hoe wij de student moeten helpen. Zo kunnen wij onder andere:

  • Helpen bij het aanvragen van een studiefinanciering, zonder onvoorziene extra kosten
  • Helpen bij het aanvragen van een kwijtschelding van de studieschuld
  • Helpen bij het aanvragen van een aflossingspauze
  • Helpen met bezwaarschrift DUO
  • Helpen met beroepschrift tegen besluit DUO

Ben jij in financiële problemen gekomen door je studiefinanciering? Of denk je dat je binnenkort in de problemen komt? Wij, van Sociaal Verhaal, kunnen je gratis juridisch advies aanbieden en zorgen voor gratis rechtshulp. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en we gaan samen bekijken wat we voor je kunnen doen.

Bent u  in financiële problemen gekomen door uw studiefinanciering? Of denkt u dat u binnenkort in de problemen komt?

Sociaal Verhaal, biedt gratis juridisch advies en zorgt voor professionele rechtshulp. neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken wat wij voor u kunnen doen.

Studiefinanciering

 Ben je jonger dan dertig jaar en volg je een voltijdopleiding aan het HBO of Universiteit, dan kan je studiefinanciering aanvragen. Lening, collegegeldkrediet, studentenreisproduct en een aanvullende beurs zijn de vier onderdelen van de studiefinanciering.

Bij DUO kan je geld lenen om je studie te betalen. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt lenen. De lening kan je per maand verhogen of verlagen. Wil je meer lenen om je collegegeld te kunnen betalen, dan vraag je een collegegeldkrediet aan. Deze geleende bedragen moet je inclusief rente, na je studie terugbetalen. Bij de aanvullende beurs wordt gekeken naar het inkomen van je ouders. Broers en zussen hebben ook invloed op de aanvullende beurs. Behaal je binnen tien jaar je diploma dan wordt de aanvullende beurs een gift. Tijdens je studie heb je recht op een studentenreisproduct (OV-kaart). Hiermee kun je gratis en met korting reizen. Je hebt recht op een studentenreisproduct tijdens de nominale duur van je studie en het jaar daarna. Behaal je binnen tien jaar je diploma dat wordt het studentenreisproduct ook een gift. Zet je studentenreisproduct op tijd stop om hoge kosten te voorkomen.

Studiefinanciering vraag je aan door in te loggen op Mijn DUO. Je logt in met je DigiD en vult het formulier in. Via Studielink moet je ingeschreven staan voor een opleiding om studiefinanciering aan te kunnen vragen. Je studiefinanciering gaat in als je gaat studeren. DUO heeft acht weken de tijd om te beslissen op jouw aanvraag studiefinanciering. Beslissen ze niet binnen acht weken, dan kan je DUO in gebreke stellen, DUO heeft dan twee weken de tijd om op de aanvraag te beslissen. Beslist DUO niet binnen twee weken, dan begint de dwangsom automatisch te lopen en kan je gelijk in beroep bij de rechter.  Sociaal Verhaal helpt je met beroep instellen. Wil je beroep instellen tegen een beslissing van de DUO over jouw studiefinanciering, neem dat voor gratis hulp contact op met Sociaal Verhaal.

Ben je het niet eens met het besluit van DUO, dan kan je bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na datum van verzending ingediend worden. Dit bezwaarschrift kun je zelf indienen bij de DUO. De DUO neemt naar aanleiding van jouw bezwaar, een zogenaamde beslissing op bezwaar. DUO heeft acht weken de tijd om een beslissing te nemen op het bezwaarschrift. DUO kan deze termijn verlengen met vier weken. Na het verstrijken van deze termijn, kun je de DUO in gebreke stellen om alsnog binnen twee weken een beslissing op bezwaar te nemen. Hierna kun je een dwangsom opeisen bij de DUO vanwege niet tijdig beslissing op bezwaar. Sociaal Verhaal kan je hiermee eventueel behulpzaam zijn. Op onze site onder kenniswijzer staat een voorbeeldbrief om een dwangsom te kunnen opeisen van de DUO.

Ben je het niet eens met de beslissing op bezwaar van de DUO, dan kan je in beroep. Het beroepschrift moet binnen zes weken na datum van verzending bij de Rechtbank worden ingediend. Het beroepschrift dien je in bij de Rechtbank. Je ontvangt een ontvangstbevestiging van de rechtbank en DUO krijgt de tijd om een verweerschrift in te dienen. De Rechtbank kan een uitnodiging sturen voor de mondeling behandeling van het beroep, je moet daarbij aanwezig zijn. Nadat de mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden, zal de Rechtbank met een uitspraak komen. Beroep instellen bij de rechtbank tegen beslissingen op bezwaar van de DUO, is specialistisch juridisch werk. Je kunt dit beter niet zelf doen zonder professionele hulp. Sociaal Verhaal kan een gratis advocaat voor jou inschakelen om beroep bij de rechtbank in te stellen tegen een beslissing op bezwaar van de DUO. Neem met ons contact op om te bespreken of beroep instellen tegen de DUO in jouw situatie zin heeft.