Toezichthouder stapt naar de rechter om bewaringstekort deurwaarder GGN

’s Lands grootste deurwaarderskantoor GGN heeft jarenlang vele miljoenen van opdrachtgevers ‘in gevaar’ gebracht door ‘een omvangrijk bewaringstekort’ op de derdengeldenrekening. GGN handelde daarmee in strijd met de wet. Dat staat in een nieuwe tuchtklacht van waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT) tegen GGN.

GGN heeft vier jaar lang ‘een bewaringstekort’ van vele miljoenen gehad, zo blijkt uit onderzoek van BFT. Deurwaarders moeten op een geblokkeerde rekening geld reserveren, zodat ze onder alle omstandigheden hun opdrachtgevers kunnen uitbetalen, ook als de deurwaarder failliet gaat. Een bewaringstekort is ernstig: in het verleden heeft de tuchtrechter deurwaarders hiervoor uit hun ambt gezet.

Juist GGN heeft het al een aantal jaren financieel zwaar, onder andere omdat de tarieven voor deurwaarders onder druk staan. Ondanks een recente reorganisatie is GGN nog altijd het grootste deurwaarderskantoor in Nederland: in totaal werken er 55 gerechtsdeurwaarders die samen 20% van de markt in handen hebben.

‘Ernstige beschuldiging’

In een reactie laat GGN weten dat dat BFT de plank misslaat met de klacht. ‘Dit is een ernstige beschuldiging. Maar er is geen bewaringstekort. En die is er ook nooit geweest’, laat commercieel directeur Kees van Heuvel weten. Hij spreekt van ‘een verschil van inzicht’ met de toezichthouder.

Dat neemt niet weg dat BFT niet over één nacht ijs is gegaan. De toezichthouder heeft bijna anderhalf jaar onderzoek gedaan naar de boekhouding van het deurwaarderskantoor in de periode tussen 31 december 2014 en 31 december 2018.

‘Extra risicovol’

In dat tijdsbestek is er volgens BFT een bewaringstekort geweest binnen een bandbreedte van €14.784.344 in 2014 tot €6.506.521 eind 2018. ‘Het tekort is niet onverwijld aangezuiverd en er is nog steeds een bewaringstekort’, schrijft BFT. In 2017 voldeed GGN bovendien niet aan de solvabiliteitseisen. ‘Een zwakke financiële positie maakt een negatieve bewaringspositie extra risicovol’, schrijft BFT.

‘Op de gerechtsdeurwaarder rust immers een rechtstreeks uit de wet volgende verplichting om een bewaringstekort terstond aan te zuiveren.’

Tuchtrechter in een vonnis uit 2017.

Tuchtzaken met een bewaringstekort als aanleiding komen niet vaak voor. Maar de tuchtrechter toont doorgaans weinig clementie. ‘Op de gerechtsdeurwaarder rust immers een rechtstreeks uit de wet volgende verplichting om een bewaringstekort terstond aan te zuiveren’, motiveerde de tuchtrechter in 2017 een besluit om een deurwaarder uit zijn ambt te ontzetten.

Oordeel tuchtrechter

BFT-directeur Marijke Kaptein laat desgevraagd weten dat het aan de tuchtrechter is om een oordeel te vellen over de vraag of GGN een sanctie verdient. ‘We dienen deze klacht in omdat we vinden dat er sprake is van tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen’, aldus Kaptein.

Bij GGN denken ze dat het niet zo’n vaart zal lopen, zegt directeur Van den Heuvel. ‘Uit onze nog ongepubliceerde jaarcijfers blijkt dat we afgelopen jaar €3 mln winst hebben gemaakt en zelfs een bewaringsoverschot van €2,6 mln hebben.’

Opdrachtgevers

Ook de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders maakt zich vooralsnog weinig zorgen over GGN. ‘Wij zijn bekend met de klacht. Het is belangrijk om vast te stellen dat GGN voor zover wij weten altijd zijn opdrachtgevers heeft betaald’, zegt voorzitter Wilbert van der Donk.

GGN was al eerder in het nieuws met financiële perikelen. Achttien uitgetreden deurwaarders die ooit hun kantoor inbrachten bij de fusie die leidde tot GGN, wilden geld zien. Dat ging om €24,5 mln, zo bleek uit jaarverslagen van GGN. De kwestie dreigde een molensteen om de nek van GGN te worden. Inmiddels heeft GGN door middel van een structuurwijziging de miljoenenvordering op afstand gezet.

Bron: financieel dagblad 10-03-2020