werkgever

Huurachterstand bij stadgenoot wat nu ?

Huurachterstand betekent niet automatisch huisuitzetting. Er zijn verschillende manieren om de ontruiming van uw woning bij een huurschuld te voorkomen. Huurachterstand wat nu ? De eerste stap bij huurachterstand moet u zelf maken; neem direct contact op met de woningbouwvereniging of verhuurder als u de huur niet kunt betalen. Meestal mag u de huur dan in termijnen betalen. De verhuurder zal niet gelijk tot incasso van de huurschuld overgaan. Als u direct een regeling afspreekt met uw verhuurder voor de huur, dan kunt u incasso voorkomen. Reageert u niet bij een huurschuld, dan wordt er een deurwaarder of incassobureau door uw verhuurder ingeschakeld. Met dit incassobureau of het gerechtsdeurwaarderskantoor kunt u alsnog een betalingsregeling afspreken voor de huurachterstand. Meestal komen er dan buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke rente over de huur bij. Lukt het u niet om met de deurwaarder of het incassobureau een betalingsafspraak voor de huur te maken, dan zal de deurwaarder overgaan tot dagvaarding. Met de dagvaarding wordt uw huurachterstand door dagvaarding aan de rechter voorgelegd. De rechter zal dan oordelen of uw huurachterstand zo hoog is, dat u uw woning uit moet. Sociaal Verhaal kan u helpen met de dagvaarding om de rechter te overtuigen om u niet gelijk uit uw woning te zetten bij uw huurschuld. De rechter zal uw persoonlijke omstandigheden en uw gezinssituatie meewegen in het vonnis. Is de rechter echter van mening dat uw huurschuld te hoog is en u uw woning uit moet, dan mag de deurwaarder uw woning ontruimen met dit vonnis van de rechtbank. De woningontruiming kunt u aanvechten met een kort geding tegen de ontruimingsaanzegging van de deurwaarder. U moet dan met een advocaat een voorlopige voorziening aanhangig maken bij de rechtbank. Dit heet een executiegeschil. Een kort geding tegen huisuitzetting heeft alleen zin als u alsnog de huurachterstand kunt betalen of als er zwaarwegende persoonlijke omstandigheden zijn die de ontruiming van uw woning in de weg staan.  Heeft u al een bewindvoerder of zit u in een schuldhulptraject bij de gemeente of de gemeentelijke kredietbank, dan is het soms mogelijk om door middel van het aanvragen van een moratorium de ontruiming van uw woning te voorkomen. Neemt u contact op met Sociaal Verhaal of in uw geval huisuitzetting door een moratorium aanvraag is te voorkomen.

Huurschuld bij Stadgenoot ?

Heeft u een huurschuld bij Stadgenoot ? Voorkom incassomaatregelen door Stadgenoot en spreekt een betalingsregeling af met Stadgenoot voor uw huurschuld. Woningbouwvereniging Stadgenoot zal niet direct een incassobureau of deurwaarderskantoor inschakelen als er bij u een huurachterstand voor uw woning ontstaat. U moet wel zelf actief contact opnemen met Stadgenoot als u een maand uw huur niet op tijd kunt betalen. De wet is duidelijk bij huurachterstand. Op grond van de wet moet u elke maand de huur op de eerste van de maand aan Stadgenoot betalen. Betaalt u de huur niet op tijd op de eerste van de maand, dan heeft u gelijk al een huurachterstand van een maand bij Stadgenoot. Pas als u structurele huurachterstand heeft, dan zal Stadgenoot een deurwaarder of incassobureau inschakelen om de huur te innen. Probeert u dit te voorkomen, want dan zult u tevens incassokosten en wettelijke rente over uw huurschuld aan Stadgenoot verschuldigd zijn.

Woningcorporatie Stadgenoot verhuurt ongeveer 32.000 woning in de sociale huursector in Amsterdam. Er werken ongeveer 400 mensen bij Stadgenoot. Stadgenoot is in 2008 ontstaan uit een fusie van twee Amsterdamse woningbouwverenigingen, de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) en het Oosten. Stadgenoot verhuurt woningen voor huurders met een inkomen tot € 43.000 per jaar.

Dagvaarding Stadgenoot bij huurachterstand

Betaalt u structureel uw huur niet, dan krijgt u een dagvaarding van Stadgenoot bij huurachterstand. Bij een structurele huurachterstand kunt u geen betalingsregeling meer afspreken met Stadgenoot en wordt er aan de rechter ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van uw woning door Stadgenoot gevraagd. Als u de dagvaarding van de deurwaarder van Stadgenoot heeft ontvangen, dan kunt u geen regeling meer afspreken voor uw huurschuld. Stadgenoot vraagt dan aan de Kantonrechter om huisuitzetting vanwege uw structurele huurachterstand. Bij een huurschuld van drie maanden is op grond van de wet ontruiming van uw woning mogelijk. Sociaal Verhaal kan u helpen als u een dagvaarding van Stadgenoot voor huurachterstand heeft ontvangen. Wij zullen dan voor u proberen om bij de rechter alsnog een regeling met Stadgenoot voor u af te spreken om zo de ontruiming van uw woning door Stadgenoot te voorkomen. De rechter kan Stadgenoot niet dwingen om alsnog een betalingsregeling met u af te spreken, bij een grote huurachterstand zegt de wet dat Stadgenoot de huurovereenkomst mag ontbinden en u uit huis kan zetten bij een grote huurschuld.

Heeft u een dagvaarding van Stadgenoot ontvangen bij huurachterstand ? Neem dan direct contact op met Sociaal Verhaal.