Hoogte beslagvrije voet 2023

Hoe bereken ik mijn beslagvrije voet zelf? 

De beslagvrije voet is het gedeelte van uw inkomen waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw gezinssamenstelling dan wel huishouden. Mocht de samenstelling waarmee u samenwoont veranderen dan heeft dit invloed op uw beslagvrije voet. U kunt een online rekentool gebruiken om die van uzelf te berekenen op: https://bereken.uwbeslagvrijevoet.nl/.

DE BEREKENING

Indien een deurwaarder beslag wilt leggen op uw inkomen dan is de beslagvrije voet lijdend. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk dat u nog wel uw dagelijkse boodschappen kunt kopen en uw woonlasten moet kunnen betalen. Vandaar dat de beslagvrije voet wettechnisch in het leven is geroepen.

Om uw beslagvrije voet te kunnen berekenen heeft de deurwaarder gegevens nodig aangaande uw inkomen. Dit zal o.a. worden opgevraagd bij het UWV, de gemeente en de Belastingdienst. Vervolgens moet de deurwaarder u laten weten hoe de berekening tot stand is gekomen. Mocht de samenstelling van uw huishouden veranderen door bijvoorbeeld geboorte van een baby, geef dit dan tijdig door aan de deurwaarder. Dit heeft invloed op de hoogte van uw beslagvrije voet.

CONTROLEER DE BEREKENING 

Wij raden u aan te allen tijde zelf uw beslagvrije voet te controleren. Zeer regelmatig zien wij onjuiste berekeningen voorkomen. Komt u niet uit de online rekenhulp? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal. Wij zullen u vragen naar uw inkomen en eventuele bewijsstukken hiervan. Vervolgens zullen wij de juiste berekening voor u maken. Goed om te weten is dat de deurwaarder maximaal 5% van uw inkomen mag inhouden, de overige 95% is voor uzelf. In zeldzame situaties kan uw beslagvrije voet worden verhoogd. Dit is alleen mogelijk als u bijvoorbeeld zeer hoge woonlasten heeft.

VOORBEELDEN:

Alleenstaand zonder kinderen

Beslagvrije voet 2023 maximaal € 1.872,81

Alleenstaande ouder

Beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.015,84

Getrouwd of samenwonend zonder kinderen

Beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.470,03

Bent u getrouwd of samenwonend met kinderen

Beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.509,97

BESLAGVRIJE VOET KLOPT NIET 

Heeft u misschien vragen over het onderwerp beslagvrije voet? Of denkt u dat uw berekening niet klopt? Onderneem dan direct actie, dit is een veel voorkomend probleem. Sociaal Verhaal is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 & 17.00 uur. Wij verstrekken kosteloos juridisch advies aan iedereen.

Heeft u vragen over uw beslagvrije voet of denkt u dat de beslagvrije voet die voor u is berekend niet klopt? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen