Klantverhaal 1

Het verhaal van Monique uit Den Haag en hoe Sociaal Verhaal haar maandelijkse inkomen heeft weten te verhogen. Lees gauw verder hoe wij dit voor elkaar hebben gekregen…

Help! De deurwaarder houdt een gedeelte van mijn uitkering in! Maar is dit wel juist? Indien een deurwaarder geld inhoudt van uw uitkering wegens achterstallige betaling aan een bedrijf of instantie kan hij of zij beslag leggen op uw uitkering of zelfs uw vakantiegeld. Dat laatste is natuurlijk wel heel erg vervelend omdat dat nou juist een extraatje voor u is in het midden van het jaar. 

Zo wendde Monique uit Den Haag zich tot ons. Maandelijks hield deurwaarderskantoor Pruijn & van den Bergh een voor Monique behoorlijk bedrag in! Braaf voldeed Monique aan haar betalingsplicht volgens de deurwaarder om haar schuld in te lossen. Maar toch zat haar dit niet lekker. Monique had het gevoel dat dit niet klopte en besloot zelfstandig onderzoek hiernaar te verrichten door te Googlen wat haar werkelijke beslag vrije voet zou moeten zijn. Zo kwam zij uit op de website van Sociaal Verhaal. Monique besloot op te bellen en ze deed haar verhaal. Zeer vriendelijk werd zij te woord gestaan door een van de vrijwilligers, gelijk had de medewerker van Sociaal Verhaal door dat de berekening inderdaad niet pluis was!

Het financiële plaatje van Monique:

Uitkering: € 1173,-

Beslag: €  226,-

€ 947,-

Aan de hand van bovenstaande berekening maakte de medewerker van Sociaal Verhaal direct op dat de beslagvrije voet veel te laag berekend was. Let dus alstublieft goed op, want deze fout zien wij veel voorkomen. Uiteraard kwam Sociaal Verhaal onmiddellijk in actie voor Monique en hebben we de juiste berekening gemaakt voor haar & deze voorgelegd aan het deurwaarderskantoor. De nieuwe berekening werd meteen vastgesteld en bevestigd door het deurwaarderskantoor en zo houdt Monique nu maandelijks € 1091,- over. Dit scheelt aanzienlijk! 

Wij zijn heel erg blij dat wij ons kosteloos kunnen inzetten voor de mensen die het verdienen. Ook in Nederland heerst er armoede en wij zijn van mening dat dit in Nederland niet nodig is en bestreden moet worden. Daarom zetten de vrijwilligers van Sociaal Verhaal zich dagelijks in voor de sociale minima. Want iedereen verdient een eerlijke behandeling. 

Herkent u uzelf hierin? Schroom u niet en onderneem direct actie door Sociaal Verhaal te contacteren. Wij helpen iedereen met geen of een laag inkomen gratis.

Hoe bereken ik mijn beslagvrije voet zelf? 

De beslagvrije voet is het gedeelte van uw inkomen waar een deurwaarder geen beslag op mag leggen. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw gezinssamenstelling dan wel huishouden. Mocht de samenstelling waarmee u samenwoont veranderen dan heeft dit invloed op uw beslagvrije voet. U kunt een online rekentool gebruiken om die van uzelf te berekenen op: https://bereken.uwbeslagvrijevoet.nl/.

DE BEREKENING

Indien een deurwaarder beslag wilt leggen op uw inkomen dan is de beslagvrije voet lijdend. Vanzelfsprekend is het noodzakelijk dat u nog wel uw dagelijkse boodschappen kunt kopen en uw woonlasten moet kunnen betalen. Vandaar dat de beslagvrije voet wettechnisch in het leven is geroepen. 

Om uw beslagvrije voet te kunnen berekenen heeft de deurwaarder gegevens nodig aangaande uw inkomen. Dit zal o.a. worden opgevraagd bij het UWV, de gemeente en de Belastingdienst. Vervolgens moet de deurwaarder u laten weten hoe de berekening tot stand is gekomen. Mocht de samenstelling van uw huishouden veranderen door bijvoorbeeld geboorte van een baby, geef dit dan tijdig door aan de deurwaarder. Dit heeft invloed op de hoogte van uw beslagvrije voet. 

CONTROLEER DE BEREKENING 

Wij raden u aan te allen tijde zelf uw beslagvrije voet te controleren. Zeer regelmatig zien wij onjuiste berekeningen voorkomen. Komt u niet uit de online rekenhulp? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal. Wij zullen u vragen naar uw inkomen en eventuele bewijsstukken hiervan. Vervolgens zullen wij de juiste berekening voor u maken. Goed om te weten is dat de deurwaarder maximaal 5% van uw inkomen mag inhouden, de overige 95% is voor uzelf. In zeldzame situaties kan uw beslagvrije voet worden verhoogd. Dit is alleen mogelijk als u bijvoorbeeld zeer hoge woonlasten heeft.

VOORBEELDEN:

Alleenstaand zonder kinderen

Beslagvrije voet 2023 maximaal € 1.872,81

Alleenstaande ouder

Beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.015,84

Getrouwd of samenwonend zonder kinderen

Beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.470,03

Bent u getrouwd of samenwonend met kinderen

Beslagvrije voet in 2023 maximaal € 2.509,97

BESLAGVRIJE VOET KLOPT NIET 

Heeft u misschien vragen over het onderwerp beslagvrije voet? Of denkt u dat uw berekening niet klopt? Onderneem dan direct actie, dit is een veel voorkomend probleem. Sociaal Verhaal is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 & 17.00 uur. Wij verstrekken kosteloos juridisch advies aan iedereen.