BSR Gerechtsdeurwaarders en Incasso, klantenrekening is leeg

Incassogigant op zwart zaad

Den Haag – Het gerenommeerde Incasso- en Gerechtsdeurwaarderskantoor BSR, met vestigingen in Den Haag en Rotterdam, kan niet langer de salarissen van zijn 75 medewerkers betalen. De onderneming kampt met een miljoenentekort.

Dit melden meerdere bronnen bij BSR, dat tot de top-10 van Nederlandse deurwaarderskantoren behoort. Op de klantenrekening van het bedrijf, de bankrekening waar het geld van schuldenaars binnenkomt, had drie miljoen euro moeten staan. Maar die rekening is leeg. Een dergelijk ’bewaringstekort’ wordt bij deurwaarders als een doodzonde beschouwd.

BSR probeert al wekenlang met man en macht het bewaringstekort op de klantenrekening aan te zuiveren, en verkocht daarvoor zelfs deze week het hoofdkantoor in de Riouwstraat in Den Haag.

Daarnaast is het personeel gevraagd een deel van het salaris in te leveren, om zo het bedrijf te redden. Diverse medewerkers hadden gisteren hun salaris over de maand november nog altijd niet ontvangen.

Een overname door marktleider Flanderijn Gerechtsdeurwaarders uit Rotterdam, waarover binnen het bedrijf gesproken wordt, gaat niet door. „Wij zijn inderdaad geconsulteerd, maar de problemen bij BSR zijn dermate groot dat wij niet verder in gesprek gaan”, zegt Flanderijn-directeur Michel van Leeuwen.

Afgelopen maand berichtte De Telegraaf al dat twee gerechtsdeurwaarders van het bedrijf met onmiddellijke ingang werden geschorst wegens gerommel met de klantenrekening. Zij zijn privé aansprakelijk voor het miljoenentekort.

De financiële problemen zouden zijn ontstaan door een verouderd softwaresysteem van het deurwaarderskantoor. Volgens ingewijden werden er daarnaast contracten met opdrachtgevers aangenomen tegen bodemprijzen, „daar viel geen droog brood mee te verdienen.” Een van de gedupeerde opdrachtgevers van BSR is het bekende incassobureau Intrum Justitia, dat deurwaarderswerkzaamheden aan BSR uitbesteedde. BSR wilde niet reageren.

Bron: De Telegraaf, 8 december 2016, Germa Graveland en Bart Mos