Huurder krijgt bemiddelingskosten terug ondanks opheffing makelaar

Een huurder in Amsterdam heeft de bemiddelingskosten van een makelaar weten terug te krijgen ondanks dat het bedrijf waar hij het geld enkele jaren terug aan overmaakte, gestopt was.

De kantonrechter heeft geoordeeld dat een ander concern, dat vrijwel hetzelfde was, de kosten moet terugbetalen.

In de zaak tekende de huurder een huurcontract voor een woning in Amsterdam. De bemiddelaar die namens de verhuurders optrad, stuurde hem een rekening van bijna 2.000 euro voor ‘advieskosten’. De huurder zegt alleen de site van het bedrijf te hebben gebruikt om de woning te vinden.

In 2014 en 2015 werd duidelijk dat bemiddelaars helemaal geen dubbele bemiddelingskosten in rekening mogen brengen en dat huurders betaalde kosten ook terug mogen vragen.

Nieuw concern 

In dit geval bleek de bemiddelaar in augustus 2015 te zijn ontbonden, terwijl enkele maanden eerder een nieuw concern was opgericht dat dezelfde handelsnaam gebruikte en van dezelfde eigenaar was.

Verder gebruikte het nieuwe bedrijf ook hetzelfde telefoonnummer en adres en was er een moment dat de bedrijven zelfs even dezelfde naam voerden.

Misbruik

Volgens de huurder is de nieuwe makelaar eigenlijk hetzelfde bedrijf en was er sprake van misbruik van identiteitsverschil. De kantonrechter gaat hier in mee.

Het nieuwe bedrijf heeft niet aannemelijk gemaakt dat de activiteiten relevant verschillen van die van oude bedrijf, stelt de kantonrechter. Volgens de rechter maakt het niet uit dat de KvK-nummers van de ondernemingen verschillen.

Risico

Bo Holthinrichs van juridisch adviseur DAS trad op namens de huurder. Olav Wagenaar, woordvoerder van DAS, vertelt dat het bedrijf een groot risico liep vanwege de dubbele bemiddelingskosten die ze jarenlang hebben gerekend aan huurders.

“Om dat risico te ontlopen, zijn ze die oude bv gestopt en hebben ze die nieuwe bv opgericht. Alsof je een nieuwe zaak opricht. De rechter zegt: het is eigenlijk hetzelfde.”

Het is nog mogelijk voor het concern om in hoger beroep te gaan. Volgens Wagenaar kunnen andere kantonrechters anders oordelen, maar hij verwacht dat andere rechtbanken de uitspraak overnemen.

De makelaar moet de bijna 2.000 euro aan bemiddelingskosten terugbetalen plus gerechtelijke kosten en buitengerechtelijke incassokosten. Hiermee komt de rekening voor het bedrijf op ongeveer 3.000 euro.

Bron: Nu.nl 29 augustus 2016