‘Door dit vrijwilligerswerk is mijn leven met 180 graden gedraaid’

Vrijwilligerswerk helpt veel mensen zich minder eenzaam te voelen. Omdat ze geholpen worden door een vrijwilliger in de vorm van een ‘maatje’ óf omdat ze zelf vrijwilligerswerk zijn gaan doen.

In de artikelenreeks Eén tegen eenzaamheid besteden we in samenwerking met de Rijksoverheid aandacht aan het belangrijke thema eenzaamheid. Want wat is eenzaamheid precies? Wat is de impact ervan? En waarom vinden we het zo lastig om hier over te praten? In eerdere artikelen bespraken we al wat eenzaamheid precies is en wat je ertegen kunt doen. In dit artikel spreken we verschillende mensen die zich door vrijwilligerswerk minder alleen zijn gaan voelen. Doordat ze geholpen worden door een vrijwilliger óf doordat ze zelf vrijwilliger zijn geworden.

Jan: ‘Het is de beste beslissing van mijn leven geweest’

Jan Land (59 jaar) zijn leven is naar eigen zeggen met 180 graden gedraaid sinds hij vrijwilligerswerk doet. “Het is de beste beslissing van mijn leven geweest, ik ben er nog elke dag blij om dat ik destijds op het buurthuis afgestapt ben.” Jan werkt vier tot vijf dagen per week in een buurthuis in Zaandam. Dit doet hij al bijna tien jaar en zijn werkzaamheden variëren per dag: “Ik help mensen bij het zoeken naar een huurwoning, ik ben gastheer tijdens koffieochtenden en heb contact met de verschillende huurders van onze zalen.” En dan werkt hij ook nog eens in de twee weken bij een inloophuis voor mensen die eenzaam zijn. “Die help ik met een kop koffie en een luisterend oor, of ik verwijs ze door naar professionele hulpinstanties.”

Dat Jan zich zo inzet voor mensen die zich eenzaam voelen, heeft alles te maken met zijn eigen verleden. Jaren geleden zat hij zelf in een sociaal isolement. “Ik ben heel lang taxichauffeur geweest en werkte in die tijd vooral ’s nachts. Dat brak me op, waardoor ik een burn-out kreeg en voor langere tijd in de ziektewet terecht kwam. Ik voelde me toen heel alleen en nutteloos. Ik leefde ’s nachts in plaats van overdag, deed de gordijnen niet meer open, nam de telefoon niet meer op en dronk te veel. Ik zag sommige familieleden of vrienden nog wel, maar ik wilde ze niet tot last zijn en schaamde me, dus ik vertelde niet hoe ik me voelde.”

Zo

Gelukkig zag Jan in dat het zo niet door kon gaan en stapte hij zelf op het buurthuis af met de vraag of hij vrijwilliger kon worden. “Dat gaf weer structuur aan mijn leven, ik kon niet meer de hele dag in bed blijven liggen omdat ik bij het buurthuis verwacht werd.” Maar belangrijk nog is dat Jan zich weer nuttig voelt en een doel heeft door zijn werk in het buurthuis. “Ik zie dat ik andere mensen blij maak en dat maakt mij weer blij. Daarnaast heb ik een hele grote nieuwe vriendenkring opgebouwd via het buurthuis. Mensen bij wie ik altijd terecht kan en die ik het ook zal vertellen als het een keer minder goed met me gaat. Ik zie de toekomst heel positief in, en dat was destijds wel anders. Ja, mijn leven is echt met 180 graden gedraaid door mijn vrijwilligerswerk.”

Neiske richtte een platform op voor mensen die meer sociale contacten willen

Neiske Ritsma (46 jaar) zou zichzelf niet eenzaam noemen, maar ze merkte zo’n zes jaar geleden wel dat ze af en toe iemand miste om leuke dingen mee te doen. “Ik ben alleenstaand en als iedereen om je heen een relatie of gezin heeft, blijf je bijvoorbeeld op zondagmiddag soms toch een beetje alleen over.”

Neiske was ervan overtuigd dat zij niet de enige in deze situatie was, dus richtte zet het platform Go mingle op: een vriendschapsplatform voor mensen die behoefte hebben aan (meer) sociale contacten en leuke activiteiten met anderen willen ondernemen. “Go mingle is er dus niet alleen om mensen met elkaar in contact te brengen, maar wij bedenken en regelen ook de uitjes voor onze leden. We plaatsen online welke activiteiten er gepland staan, inclusief verzamelpunt en -tijdstip. Mensen hoeven zich daar dan alleen nog maar bij aan te sluiten. Dat is natuurlijk een stuk laagdrempeliger dan zelf iemand meevragen en een activiteit bedenken.”

5

Inmiddels heeft Go mingle ruim 3300 leden, waarvan sommige heel actief zijn en anderen minder. “Het zijn iets meer vrouwen dan mannen en qua leeftijd varieert het van 35 jaar tot ongeveer 70 jaar oud. Allemaal leuke mensen zoals jij en ik die zin hebben om iets leuks te doen met anderen.” Elk weekend organiseert Go mingle uitjes door (bijna) het hele land. “Dat kan een wandeling in de natuur of in de stad zijn, maar ook culturele activiteit zoals een museum- of bioscoopbezoek.” Een Go mingle-abonnement kost vijf euro per maand of 29 euro per jaar.

Dankbaar werk

Net als Jan doet het ook Neiske goed om anderen blij te maken en te helpen. “Het is heel dankbaar werk en ik vind het leuk om positiviteit en actie aan mensen hun leven toe te voegen. Ik hoop nog veel meer mensen blij te maken met leuke uitjes en nieuwe vriendschappen!”

Corry komt door haar fietsmaatje Harke weer vaker buiten

Corry is 93 jaar en heeft altijd een actief en rijk sociaal leven gehad. Sinds haar vijftigste ziet ze slecht door een erfelijke oogziekte, maar dat beperkte haar nooit. “Mijn man, waarmee ik zestig jaar getrouwd ben geweest, was als het ware mijn paar ogen. Door hem kon ik nog gewoon de deur uit en van alles ondernemen. We waren heel veel op pad samen.” Totdat Corry’s man twee jaar geleden totaal onverwacht overlijdt aan een hartstilstand. “Ik heb wel kinderen en ook klein- en achterkleinkinderen, maar die zijn allemaal erg druk. Ik zie mijn kinderen wel regelmatig, maar ik kom veel minder buiten nu mijn man er niet meer is. In mijn eentje de deur uit gaat echt niet en dat maakt me soms best eenzaam.”

Als Corry’s dochter een oproepje ziet van Fietsmaatjes in Woerden, is Corry meteen enthousiast. “Ik heb vroeger veel gefietst, dus dit leek me wel wat.” Ze wordt gekoppeld aan vrijwilliger Harke Baarda (72 jaar) en sindsdien stappen ze regelmatig samen op de duo-fiets. Harke: “In principe om de twee weken, maar het weer moet natuurlijk wel een beetje meezitten.”  Voor Corry is alleen regen een reden om niet te gaan fietsen: “Kou vind ik geen enkel probleem, als het maar droog is, dan geniet ik enorm van de fietstochtjes. Ik vind het heerlijk om weer lekker buiten te zijn en een beetje te bewegen.”

Genoeg gespreksstof

Harke is gepensioneerd huisarts en geniet zelf minstens zo hard van de fietstochtjes. “We hebben allebei Rotterdamse roots, dus dat schepte meteen al een band. Bovendien heeft Corry ontzettend veel gedaan en meegemaakt in haar leven. Ze is politiek actief geweest en heeft zelfs een lintje ontvangen voor al het vrijwilligerswerk dat ze zelf gedaan heeft, dus aan gespreksstof hebben we nooit gebrek!”

Ook vrijwilligerswerk doen?

Ben je geïnspireerd geraakt door de verhalen van Jan, Neiske, Corry en Harke en zou je zelf ook wel vrijwilligerswerk willen doen tegen eenzaamheid? Neem dan eens een kijkje op deze website. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten en door het hele land, dus is er vast iets wat bij jouw wensen en mogelijkheden aansluit.

Bron: RTL