OPROEP GEDUPEERDE PLANGROEP

Stel je hebt schulden: je krijgt via de gemeente budgethulp en je komt daardoor alleen maar verder in de schulden. Het overkomt cliënten van Plangroep Nederland, specialist in schuldhulpverlening. Rekeningen worden niet betaald en incasso’s stapelen zich op, en op telefoontjes en e-mails wordt niet gereageerd.

Mocht u ook een nare ervaring hebben met Plangroep? Neem contact op met Sociaal Verhaal, wellicht kunnen wij iets voor u betekenen in deze uitermate nare situatie. Spreek telefonisch met een van onze juristen of start een live chat op onze website.

Vrijwillig in budgetbeheer gebleven

Rebecca weet dat ze niet goed met geld kan omgaan. Ze had in het verleden rekeningen niet betaald en kwam in de schuldhulpverlening om haar schulden af te betalen. Toen dat gelukt was, is ze vrijwillig in budgetbeheer gebleven omdat ze niet nog een keer in de schulden wilde komen.

Rekeningen tóch niet betaald

‘Al mijn inkomsten komen bij Plangroep binnen, dan worden mijn vaste rekeningen betaald en krijg ik een weekbudget. Zo weet ik dat ik geen nieuwe schulden kan maken.’ Toch liep het anders. Ze kreeg brieven thuis dat rekeningen niet betaald werden. Ze kreeg post van incassobureaus en deurwaarders op de stoep. En Plangroep? Die was onbereikbaar: de telefoon werd niet opgenomen en op mail werd niet gereageerd. En als Rebecca iemand aan de lijn kreeg, wisten ze niet waar het over ging of wisten ze niet wanneer het opgelost zou kunnen worden.

Nog meer problemen

Ook Anja maakte mee dat Plangroep haar rekeningen niet betaalde. Er hing haar zelfs afsluiting van de energieleverancier boven het hoofd. ‘Ik heb nu meer problemen dan toen ik met Plangroep begon.’ Anja hing uren in de wachtrij en uiteindelijk wordt de verbinding verbroken.

Ook de counselor die Anja via het UWV aangewezen heeft gekregen, is niet gecharmeerd van de werkwijze van Plangroep. ‘Ze zijn telefonisch niet goed bereikbaar en ze beantwoorden mails niet. En elke keer spreek je iemand anders.’ Plangroep op haar beurt zegt dat Anja onbereikbaar was en dat er te weinig inkomsten en teveel uitgaven waren. Waarom Plangroep toen niet tot actie over is gegaan, is onduidelijk.

Quote

‘Ik heb nu meer problemen dan toen ik met Plangroep begon’

Overname kleine schuldhulpverleners

Plangroep zit al dertig jaar in budgetbeheer en schuldhulpverlening en heeft met zestig gemeenten in Nederland een contract om de schuldenproblematiek voor mensen op te lossen. Van gedupeerden hoort Radar dat de problemen vooral ontstonden toen Plangroep eerder dit jaar kleine schuldhulpverleners overnam.

Journalistiek platform Investico doet daar ook onderzoek naar en komt later dit jaar met een uitgebreid verslag. Plangroep zegt zelf dat de problemen ontstonden door ziekte van medewerkers tijdens corona. Ook een nieuw softwaresysteem zou de bereikbaarheid geen goed hebben gedaan.

Reactie gemeenten

De twee gemeenten waar Rebecca en Anja in wonen (Arnhem en Emmen) hebben in een reactie laten weten dat ze de problemen van inwoners met Plangroep in kaart hebben gebracht en daarover contact hebben gehad met het bedrijf. De dienstverlening van Plangroep zou volgens hen weer op orde zijn.

Plangroep heeft tijdens de uitzending van Radar een speciaal telefoonnummer voor mensen die met hen in contact willen komen:  0345-479789. Mailen kan ook: info@plangroep.nl.

Wat kun je zelf doen als je in de schulden zit?

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Hoe moeilijk het ook kan zijn, juist nu is het van belang om toch naar oplossingen te zoeken. Gelukkig zijn er heel wat professionals die ervaring hebben met jouw scenario en jou wél kunnen helpen.

Bron: Radar Avro Tros