Klantenrekening nagenoeg leeg

Het gerenommeerde incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor BSR, met vestigingen in Den Haag en Rotterdam, is in rep en roer nu de twee deurwaarders van het bedrijf met onmiddellijke ingang zijn geschorst wegens wantoestanden.

De klantenrekening van het bedrijf, waarop schuldenaars geld voor de schuldeisers storten, blijkt nagenoeg leeg. Volgens ingewijden is er sprake van een tekort van maar liefst een miljoen euro. De problemen zouden zijn ontstaan door een verouderd softwaresysteem van het deurwaarderskantoor, hetgeen de twee zwaar wordt aangerekend.

Het hierdoor ontstane ’bewaringstekort’ wordt in deze beroepsgroep als een doodzonde beschouwd. Onder zowel de opdrachtgevers als onder de mensen bij wie het kantoor, met zo’n 75 medewerkers, geld incasseerde is grote onduidelijkheid over de mogelijke gevolgen. „Zo’n groot tekort krijg je niet makkelijk weer aangezuiverd”, weet een collega-deurwaarder.

BSR incasseert onder andere niet betaalde verkeersboetes, achterstallige premies voor zorgverzekeraars en openstaande rekeningen voor grote telecom- en thuiswinkelbedrijven.

De twee geschorste deurwaarders zijn volgens de beroepsorganisatie KBvG Thomas Stolker en Robert van Hemert. Volgens de advocaat van Stolker lopen er inmiddels twee onderzoeken naar het tekort. „Zowel intern als extern wordt de zaak tegen het licht gehouden. Het lijkt een onnodige situatie, aangezien het kantoor uitstekend draait. Ook is er een herstelplan in werking getreden om het tekort aan te vullen”, Aldus Kees van der Burg, die de schorsing van zijn cliënt „dramatisch” noemt.

Stolker was bij de oprichting van het kantoor in 1984 – als de S in BSR – betrokken. Van Hemert is naast deurwaarder ook bestuurder van het kantoor.

Advertentie

De schorsing voor een half jaar komt na een klacht van toezichthouder BFT, waar gerechtsdeurwaarders elk kwartaal hun boekhouding moeten laten controleren. Het BFT kan echter in verband met zijn wettelijke taak geen nadere uitleg geven over de achtergronden, aldus een woordvoerder.

Opmerkelijk is dat de mannen al geschorst zijn voordat de klacht inhoudelijk is behandeld door de tuchtrechter voor Gerechtsdeurwaarders. „Dat zegt iets over de urgentie van de zaak. Zoiets gebeurt zelden”, weet een ingewijde. Wel is er inmiddels een waarnemer op het kantoor aangewezen, die per brief aan opdrachtgevers van BSR heeft laten weten dat er sprake is van een ’substantieel bewaringstekort’ en dat het saldo ontoereikend is om betalingen te doen. „De twee zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het tekort en ze zijn druk doende met aanzuiveren, heb ik begrepen”, zegt waarnemer Jongejan. In het uiterste geval draait de belastingbetaler op voor het resterende tekort.

Bij het deurwaarderskantoor aan de Riouwstraat in de Haagse Archipelbuurt wilde gisteren niemand reageren op de schorsing van de twee deurwaarders.

De geschorste Stolker, die al ruim 38 jaar deurwaarder is, beschrijft BSR op internet als betrouwbaar, transparant en rechtvaardig. Ook schrijft hij daar over zijn passie voor duiken en een verre duikreis van tien weken naar Australië en Nieuw-Zeeland die hij eind dit jaar op het programma heeft staan.

Het komt de laatste jaren steeds vaker voor dat deurwaarders (tijdelijk) uit hun functie worden gezet. De schorsingszaak toont aan dat de ruim tweehonderd deurwaarderskantoren in ons land het momenteel financieel zwaar hebben. Maar liefst de helft van de kantoren zou niet aan de solvabiliteitseisen voldoen. „Vele tientallen daarvan zijn in feite technisch failliet”, meldde een ingewijde al eerder aan De Telegraaf. Toezichthouder BFT zou niet al te hard durven optreden, waardoor het toch al wankele aanzien van de beroepsgroep nog verder wordt aangetast.

Het aantal rechterlijke vonnissen dat deurwaarders moeten uitvoeren, door bijvoorbeeld beslag te leggen bij een schuldenaar, is afgelopen jaren drastisch teruggelopen doordat schuldeisers wegens gestegen griffierechten afzien van een gang naar de rechter. Bij schulden tot zo’n vijfhonderd honderd euro loont het nauwelijks nog de moeite om naar de rechter te stappen.

Bron: De Telegraaf, 17 November 2016, germa Grave;and en Bart mos