Leven van een uitkering terwijl je praktisch niks doet: zo lijkt Giovanni van Eck te leven. Mensen reageerden verontwaardigd op zijn uitspraken op tv: hoe is dit mogelijk?

De 19-jarige Giovanni van Eck, beter bekend als de zwager van Peter Jan Rens, vindt dat hij zijn hele leven nog heeft om te werken. “Dat zijn de subsidiepotten, die moet je leegtrekken”, vertelt hij. Vorige week ging Editie NL bij hem langs, en hij staat nog steeds achter zijn uitspraak.

VERSCHIL PER GEMEENTE

Bij Jason Poncin, van juridisch adviesbureau Sociaal Verhaal, bleef de telefoon rinkelen nadat Giovanni op tv kwam. “We hebben verschillende verontrustende telefoontjes gekregen”, zegt hij. “Mensen vertellen ons ‘Ik moet heel veel doen en dan zit zo iemand gewoon maar thuis op de bank’. Ze vragen zich af hoe dat kan, terwijl zij wel hun plichten moeten nakomen en streng worden gecontroleerd.”

Volgens Poncin ligt het probleem bij het verschil tussen de gemeentes en de UWV. De UWV wordt namelijk landelijk geregeld en de regels liggen vast, terwijl dat bij de bijstand per gemeente wordt gedaan. “En in de praktijk levert dat veel verschillen op”, zegt Poncin. “Per gemeente worden regeltjes anders geïnterpreteerd en dat maakt het soms ingewikkeld en oneerlijk.”

DE VOOROORDELEN

De vooroordelen waar mensen in de bijstand mee te maken krijgen, heeft Wendy Helmink aan den lijven ondervonden. “Mijn eerste reactie op jullie item? Belachelijk!”, zegt Wendy. “Ik ben al jaren hard op zoek naar betaald werk en dan hoor je zo’n joch wiens leven nog moet beginnen, dat hij even fijn de ‘subsidiepot leegtrekt’. Dat straalt op ons af, de mensen die ook subsidie krijgen, maar er wel moeite mee hebben.”

Wendy zit al zes jaar in de bijstand en doet daarnaast vrijwilligerswerk. Ze heeft altijd administratief werk gedaan, maar in 2011 werd haar tijdelijke contract niet verlengd. Hoe langer ze in de bijstand zit, hoe moeilijker het voor haar wordt om een baan te vinden. “Je moet steeds creatiever worden om het gat in je cv te verantwoorden”, vertelt Wendy. “Werkgevers denken gauw dat je, omdat je al zolang thuis zit, niet meer in een werkritme te krijgen bent.”

GECONTROLEERD OF NIET

De ervaring die Wendy met het UWV heeft is volgens haar erg afhankelijk van degene die haar begeleidt. “Hoe vaak je wordt gecontroleerd, ligt aan je contactpersoon. De ene keer wordt ik streng gecontroleerd, de andere keer ligt het heel lang stil.”

Doordat er in de omgeving van Wendy weinig werk voor haar te vinden is, gaat ze zich laten omscholen. “Ik doe vrijwilligerswerk en heb in een verpleegtehuis gewerkt, dat vind ik zo mooi werk. Door een omscholing hoop ik als woonbegeleider aan te de slag te gaan. Oude mensen een leuke dag bezorgen.”

GEMEENTE DEN BOSCH

Editie NL heeft gevraagd naar een reactie van de gemeente Den Bosch, waar Giovanni van Eck woont. Ze melden niet in te kunnen gaan op dit specifieke geval vanwege de privacy van de persoon. “In de de uitzending ontstaat een beeld over het gemak waarmee iemand een uitkering van de gemeente zou kunnen krijgen of dat plichten daaromtrent makkelijk te omzeilen zouden zijn. Dat is een beeld waar wij ons niet in herkennen.

Zie hieronder het fragment.

Bron: EditieNL