Deurwaarder GGN in zwaar weer

GGN, het grootste incassobureau van Nederland, zit zélf in financieel zwaar weer. Het deurwaarderskantoor schrapt nog dit jaar honderd van zijn 700 banen, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Ook worden er vijf van de vijftien kantoren gesloten, en gaat er een streep door betaald overwerk.

Topman Martin van Loon heeft de onheilstijding vorige week in een Youtube-video aan zijn medewerkers overgebracht. Hij noemt onder meer de slechte resultaten in het eerste halfjaar – dat pas morgen eindigt – als reden voor de enorme ingreep in zijn bedrijf. „Het is een kwestie van aanpakken of doormodderen”, verduidelijkt een woordvoerder.

Het lijkt erop dat de slechte resultaten GGN hebben overvallen. 2017 werd nog afgesloten met een winst voor rente en belastingen van ruim €10 miljoen, maar het eerste kwartaal van dit jaar verliep ’minder fraai’, meldde het bedrijf vorige maand in een persbericht. Bovendien is er geen uitzicht op betere resultaten in het tweede halfjaar.

Twee plagen

GGN wordt op hetzelfde moment door twee plagen getroffen. Ten eerste, zegt Van Loon in zijn videoboodschap, zijn de klanten van zijn bedrijf – de schuldeisers – steeds meer digitaal gaan werken. „Het gevolg is dat we minder dossiers krijgen, die bovendien van een mindere kwaliteit zijn.” Dat gaat in een hoger tempo dan de deurwaarders verwachtten. „We lopen voorop in het digitaliseren van processen, maar de markt gaat nu sneller dan wij.”

Daarbij lijden incassobureaus ook onder het verhoogde griffierecht, het bedrag dat mensen en bedrijven betalen om naar de rechter te gaan. Daardoor worden voor veel schulden niet meer juridische procedures opgestart, maar proberen schuldeisers er vaker ’minnelijk’ uit te komen.

Overname

Wat opvalt, is dat deze ontwikkelingen niet van gisteren zijn, maar dat het incassobureau in februari nog wel een overname aankondigde. Het in belastingvorderingen gespecialiseerde Invoned werd voor een onbekend bedrag ingelijfd. Zo moest de leidende positie van GGN nog verder worden verstevigd, klonk het toen.

In het deze week verschenen jaarverslag over 2017 laat de ceo zich bovendien nog interviewen door Annemarie van Gaal. Een paar pagina’s verderop klopt het bedrijf zich op de borst over de derde plaats in een ranglijst van beste incasso- en factureringsbureaus.

Nnu gaat het bedrijf dus vol in de ankers. GGN was al bezig om kantoren te sluiten. In 2015 had Nederlands grootste deurwaarder nog 28 kantoren. Daarvan was de helft al gesloten.

„Maar dat is niet genoeg”, zegt Van Loon. Niet alleen de vestigingen in Alkmaar en Eindhoven gaan dit jaar dicht, maar ook die in Arnhem, Den Haag, Drachten, Goes en Heerlen. De tien kantoren die open blijven, zijn genoeg voor een landelijke dekking, zegt het bedrijf. Ook worden inhuur- en uitzendkrachten op de keien gezet en worden tijdelijke contracten opgezegd. In totaal staan honderd voltijdbanen op de tocht.

Grote haast

Al die maatregelen worden met zo’n grote haast genomen, dat nog onduidelijk is hoe de uitwerking zal zijn. De managers binnen het bedrijf hebben inmiddels lijsten ontvangen van flexmedewerkers die moeten vertrekken, zegt de woordvoerder, maar ze kan niet zeggen hoeveel vaste medewerkers er daarnaast nog moeten vertrekken. Ook stelt ze dat de landelijke dekking overeind zal blijven, maar voegt ze daaraan toe dat er „nog geen vastomlijnd plan ligt”.

In de video doet Van Loon ook een oproep aan zijn personeel, om zelf met plannen te komen om het werk slimmer in te delen. Het bedrijf investeert intussen zelf miljoenen in ict-systemen die onder meer deurwaarders efficiënter moeten maken.

GGN is wel het grootste, maar niet het enige deurwaardersbedrijf dat in de problemen komt. De digitalisering en de verhoging van het griffierecht hebben overal in de sector slachtoffers gemaakt. De laatste vijf jaar hebben bijna 200 incassobureaus de deuren zelfs moeten sluiten, meldde beroepsorganisatie KBvG eerder dit jaar in deze krant. De kantoren die hun hoofd nog wel boven water houden, zien hun omzetten in rap tempo naar beneden gaan.

Bron: De Telegraaf, Martijn Klerks, 29 juni 2018